Різдвяний концерт дитячої школии мистецтв

0

На віях тиші мерехтять сніжинки.
Зима крізь вії дивиться на світ.
У небі зорі сяють, як перлинки –
Мете метелиця стежину до воріт…
Село в снігах, як чаша кришталева,
у срібних жилках скованих джерел…

На Макарівщині цьогорічні Різдвяні свята завершили вихованці й педагоги Макарівської дитячої школи мистецтв традиційним концертом, який відбувся 19 січня в районному Будинку культури. Проте, цей захід мав свою особливість: тепер до нього була запрошені колеги й вихованці Дитячої музичної школи із сусіднього району – селища Бородянка. Тож найперше, що про- звучало зі сцени Будинку культури, – це вітання обох директорів навчальних закладів – Олександра Третяка та Олександра Ліхачова. Вони запевнили, що такі творчі зустрічі матимуть своє продовження і в наступні роки, зокрема макарівці вже отримали запрошення на весняний звітний концерт учнів Бородянської музичної школи.

Тим часом над сценою і глядацьким залом полинули звуки «Різдвяного вальсу». У танці кружляли діти з хореографічного ансамблю «Данс-Сіті» (керівник Тетяна Сліпко), а потім від гостей – во- кального ансамблю викладачів «Волошки» (смт Бородянка) – прозвучало музичне вітання – «Українська баркарола» Станіслава Людкевича.

mz2Композитори різних країн та епох, натхненні святковою атмосферою, оспівували Різдво у багатьох своїх творах – від монументальних, таких як «Різдвяна ораторія» Йоганна Себастьяна Баха, й до улюбленого «Щедрика» – хорової обробки української щедрівки Миколи Леонтовича.

Для концерту юні музиканти та їх наставники підготували твори класичної музики, написані до Різдва, пісні і твори сучасних композиторів, які виконали: ансамбль бандуристів (керівник Світлана Чихун), дует викладачів Бородянської дитячої музичної школи – Яна Оникієнко і Тетяна Северенчук, солісти Діана Чорна і Олена Тімкова, Анна Кондратенко і Артем Фесюк (учні Бородянської ДМШ), юна скрипалька Анастасія Кононець, баяніст Мар’ян Гушта, піаністка Владислава Федченко і бандуристка Анна Тимошенко, фортепіанний дует – Катерина Кривенок та Дар’я Самусенко, котрі були зодягнені в костюми П’єро і Мальвіни, адже вони виконували музику з відомої казки «Золотий ключик».

А композитор Любов Карпенко написала цікавий інструментальний твір «Щедрівка», що іскриться народними інтонаціями і повертає нас до українських звичаїв та обрядів на свята, які ми добре знаємо, як «свято Маланки і Василя», або ще як «Щедрий Вечір». Характерною прикметою цього свята в Україні було щедрування – із побажанням достатку в сім’ї та розквіту господарства, тож інструментальний ансамбль гітаристів «Барвинка» (керівник Тетяна Скорик, концертмейстер Ганна Котигорошко) також виразили свої найкращі побажання, вклавши їх у звуки музики.

mz3Весело і дзвінко прокукурікав символ 2017 року – Півник (Олег ОлТокмаков):

Півня рік не йде, а скаче,
На хвості несе удачу,
Цілий віз везе достатку,
В Україну, в кожну хату!

…Срібні дзвіночки дзвеніли під вікнами, і люди тішилися, що до них ідуть аж три празники в гості. «..Ой, перший же празник – та Різдво Христове, радуйся! А другий же празник – Василя святого, радуйся! А третій же празник – Святе Водохреща, радуйся!». І все, що бажали у цей святковий день маленькі колядники, неодмінно збудеться, бо слова у коляді – чарівні! Тож так щедро обдаровували оплесками глядачі учасників молодшого і старшого складу хору «Джоломія» (керівник Світлана Бекназарова, концертмейстер Світлана Хахлюк).

Напевно, не знайдеться такої людини, чиє б серце не зворушувала мелодія пісні «Тиха ніч, свята ніч…» ! Без наспівування цієї ніжної та проникливої пісні не минає жодне Різдво. Вона так полюбилася українцям, що часом її помилково вважають укра- їнською народною колядкою. Насправді ж автором музики цього твору є австрійський церковний органіст Франц Грубер. І її натхненно виконав ансамбль скрипалів (керівник Ольга Кузьменко, концертмейстер Михайло Кузьменко), а також польську Різдвяну пісню – «Плине Вісла».

…На столі – свята вечеря.
Вся родина – за столом.
Двері Ангел відчиняє
Позолоченим крилом.
Вість нам Благу сповіщає
Про народження Христа.
В хаті свято розцвітає,
Гріє душу доброта…

«Хай доброта супроводжуєкожного з нас і щодня! Нехай цей рік кожному з нас принесе добробут і успіх, дасть нові блискучі ідеї і допоможе їх втілити в життя! Хай в наших родинах за- вжди панує злагода і взаєморозуміння! Всім – професійного зростання, оптимізму і віри в себе!

Маємо надію, що 2017 рік подарує Україні довгожданий мир і щастя кожному з нас!», – цими побажаннями учасники святкового дійства завершили Різдвяний концерт, під веселий супровід такого знайомого всім твору Джеймса П’єрпонта «Дзвіночки» у виконанні ансамблю скрипалів.

Ірина САЛЕНКО,
заступник директора
Макарівської дитячої
школи мистецтв.

Додати коментар