Долучайтесь і Ви до світла Вифлеємського Вогню Миру!

0

24 грудня 2016 р. о 12.00 в смт Макарів (біля пам’ятника Т.Г. Шевченку) українські скаути (пластуни) передадуть громаді селища Вифлеємський Вогонь Миру. Також відбудеться освячення банера Небесної сотні, що встановлений біля «Укрпошти».

Вифлеємський Вогонь Миру — міжнародна щорічна скаутська акція до святкувань Різдва Христового, котра полягає у поширенні символічного вогню, запаленого на місці народження Ісуса Христа.

По Україні Вифлеємський Вогонь поширюють члени Пласту – Національної скаутської організації України.

Вогонь, що горить постійно у Вифлеємі, є спомином про прихід на землю Христа – нашого Cпасителя, – котрий є символом Любові та Миру, визволенням від гріхів. Він визволяє людей з розпачу і дає сил, сподівання та надію.

Цю прекрасну передріздвяну традицію – розповсюджувати Вифлеємський Вогонь Миру – започаткувала у 1986 році австрійська телерадіокомпанія ORF з міста Лінц. Із самого початку акція планувалася з метою підтримки фізично неспроможних дітей та усіх, хто потребує допомоги й уваги в передріздвяний час.

І одразу ж цю благородну справу взяли в свої руки скаути. Щороку представники ORF та австрійські скаути беруть Вогонь на місці народження Ісуса Христа у Вифлеємі, а далі транспортують його літаком до Австрії. Після урочистостей у Віденському Кафедральному соборі естафета передається до сусідніх країн. Саме з рук в руки, від одного скаутського осередку до іншого, Вифлеємський Вогонь долає безліч кордонів і потрапляє до всіх, хто чекає на Світло тепла, миру, злагоди і сподівання, яке мандрує із Заходу на Схід, єднаючи християн у переддень Різдва Христового.

У свою чергу пластуни отримують Вифлеємський Вогонь Миру від польських скаутів і передають його українській громаді, церквам, заносять до дитячих будинків, лікарень, щоб ті, хто перебувають далеко від своїх родин, могли відчути тепло Вифлеємської зірки.

У скаутському поясненні – палаючий вогник символізує очікування в період посту, повну жертовність. Світло є символом тепла, миру та злагоди, а також душевного спокою, любові до людей і до світу. Рівночасно цей промінчик – це солідарність зі всіма, хто є далеко від дому, солідарність з убогими, поєднання з Христом, котрий і Сам народився в убогості.

Ще у XII столітті один учасник христових походів привіз це світло з Вифлеєму, як дар для своєї родини і близьких, як символ найбільшого Добра.

Ідея Вогню та його проста символіка сприйнялися українською громадою і впродовж останніх років для багатьох з нас Вогонь став доповненням під час святкування Різдва Христового. Тому Вогнем з Вифлеєму люди запалюють свічки на Святу Вечерю. Традиційно Вогонь зберігається в церкві до Йордану – до 19 січня. Потім його можна погасити. Люди можуть брати Вогонь на кожну Святу Вечерю.

Хай сяє Світло добра і злагоди у Ваших домівках!

о. Євген Чернюк.
Парафія св. прор. Іллі Української
Греко-Католицької Церкви смт Макарів.
Вифлеємський Вогонь Миру
www.vohon.plast.org.ua

Додати коментар