ПАМ’ЯТЬ…

0

Засяйте над планетою,
Невинні душі!
Зійдіть на води й суші,
Збудуйте пам’яті
невигасний Собор!

Пам’ять… Вона здатна зберігати багато чого: і радісне, і трагічне, зв’язувати цілі покоління, вміщувати вічні цінності. Важливо пам’ятати все, але, насправді, про певні сторінки людського життя згадувати надзвичайно боляче. І такими болючими є спогади про трагічні події Голодомору в Україні 1932-33 років.

Сучасне молоде покоління не може до кінця усвідомити все те трагічне, що довелося пережити в ті далекі роки. Але зі сльозами на очах, болем в душі відгукнулися в них ці події на Уроці Пам’яті, який відбувся 25 листопада в Макарівському НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – природничо-математичний ліцей».

У заході під назвою «Палає свіча Пам’яті» взяли участь учні 6-Б та 9 класів. Вони не тільки розповіли про трагедію нашого народу, вшанували хвилиною мовчання жертв Голодомору, але й зрозуміли, наскільки важливо знати правдиву історію рідної землі, берегти все те, що маємо.

Своєрідним підсумком заходу стали слова Анастасії Угольніченко – учениці 6-Б класу:

– Я цілуватиму шорстку хлібну скоринку і молитимуся за тих, у кого її не було на столі у голодних 32 і 33 роках… За те, щоб простили матері, яка з’їла свою дитину, за розстріляного діда, який підібрав на полі кілька колосків пшениці, за трирічного хлопчика, котрий тамував голод тілом ще живого батька…

Від імені мільйонів українців, котрих ми називаємо «жертви Голодомору» і яких я ніколи не знала, – я цілуватиму хліб. За те, що його маю. Так, Голодомор став найбільшою трагедією за всю історію українського народу: за масштабом, жорстокістю й цинізмом і наслідками для майбутніх поколінь він не має аналогів у історії людства.

А дорога у майбутнє пролягає через минуле. Тож треба уважно осмислити те власне минуле, зрозуміти його, адже історія повторюється. І коли люди не зроблять висновків сьогодні, – то вони будуть «ходити по колу». Отже, хай стануть відкриті серця для покаяння!

…Палає свіча Пам’яті і до Небесного Храму лине «Молитва дітей за Україну».

Наталія ЛАЗНЮК,
вчитель історії
Макарівського НВК «ЗОШ
І-ІІІ ст. – природничо –
математичний ліцей»,
організатор заходу.

Додати коментар