Отруєння сурогатами алкоголю

0

Напевне, всі, хто останнім часом дивився новини про події, зокрема в Україні, дізнався про випадки отруєння людей та смерть, що настала після вживання підроблених спиртних напоїв, сурогатів. Що розуміють під сурогатами алкоголю? Алкогольні сурогати – це рідини, не призначені для вживання як напої.

До них відносяться: побутова хімія, косметичні засоби (одеколони, парфуми, лосьйони), автомобільні рідини (омивач скла, гальмівна рідина), лікарські препарати (настоянки пустирника, глоду) та ін.

Існують дійсні і помилкові сурогати алкоголю. Справжні сурогати складаються з етилового спирту й технічних домішок. Помилкові сурогати алкоголю – це інші одноатомні та багатоатомні спирти (метиловий спирт, етіленгліколь, ізопропіловий спирт та інші високомолекулярні спирти), що розкладаються в організмі людини з виділенням токсичних речовин, які й призводять до сильного отруєння та можливого летального наслідку.

Небезпечна категорія алкогольних сурогатів – це підроблені алкогольні напої. Горілка, коньяк, вино, настоянка, приготована з порушенням технології, можуть бути небезпечними для здоров’я людини. Такий напій не тільки не принесе задоволення від вживання, але й може викликати сильне отруєння. Особливо важким буває стан хворого, якщо він отруївся сурогатами алкоголю. В них у великій кількості містяться речовини, що згубно діють на печінку, нирки, головний мозок. Наслідки такого отруєння бувають дуже тяжкими для людського організму.

Чи існують ознаки, характерні саме для отруєння алкогольними сурогатами?

Перші ознаки такого отруєння подібні до тих, що виникають при отруєнні великою кількістю якісного алкоголю – нудота, запаморочення, розлад координації, «заплітається» язик і стає невиразною мова. Якщо ж перед очима «літають мушки», в скронях пульсує, болить живіт, поперек, з’являється безперервна блювота, висипання на шкірі, погіршується зір – є підозра на отруєння сурогатами алкоголю. Тоді вкрай необхідна термінова медична допомога, оскільки стан хворого може різко погіршитися.

Наслідки такого отруєння дуже небезпечні. Це пошкодження (і навіть повна втрата!) слуху й зору, судоми, втрата свідомості, кома і навіть летальний результат. Тож будьте уважними до себе і бережіть своє здоров’я!

Адже мудрі кажуть: «Береженого й Бог береже!»

Надія ЛАВРОВА,
лікар-нарколог
Макарівської Центральної
районної лікарні.

Додати коментар