Чиста умоглядна молитва (прп.Паїсій Величковський)

0

28 листопада у храмі сщмч. Параскеви Сербської, де благочиний – архімандрит Філарет (Єгоров), в с. Лишня Бишівського благочиння Макарівського вікаріатства Київської єпархії Української Православної Церкви відбулась урочиста літургія в день пам’яті прп. Паїсія Величковського.

Господь дав і мені таку можливість бути присутньою на літургії і розділити радість та величчя служіння з прихожанами храму. Правив службу Високопреосвященнійший Іларій, Архієпископ Макарівський, вікарій Київської митрополії, співслужили з ним священнослужителі Макарівського вікаріатства. Були вручені грамоти Архієпископом Іларієм хоровим колективам, які брали участь у фестивалі духовних кантів «Параскева».

… Чинність, благодать молитов, проповідь Владики Іларія, підіймали наші душі до Бога, очищали серця, умиротворювали, давали душевне упокоєння, радість і, головне, Надію. Церковний хор доповнював урочистість літаній. Звучали пісні духовного змісту у виконанні хорових колективів Макарівського вікаріатства. У храмі панувала атмосфера неспішності, неймовірної любові, яка сходила на нас під час відправи. Тут було все, чого не вистачає людині у рознервованому житті.

Закінчилось священнодійство Благословенням Високопреосвященнійшого Іларія, побажання миру та благополуччя, вітанням з початком Різдвяного посту. І тут мені згадалися слова, сказані Блаженнійшим Митрополитом Володимиром (Сабоданом), що в піст головне – «не їсти одне одного».

Архієпископ Іларій привітав архімандрита Філарета (Єгорова) з 20-річчям хіротонії. Священнослужителі та прихожани щиро вітали архімандрита Філарета з річницею служіння Господу. «Многая лєта» неодноразово величали благочинного. Після трапези відбувся круглий стіл «Преподобний Паїсій Величковський між Афоном та Україною». Високопреосвященнійший Іларій, архієпископ Макарівський, вікарій Київської митрополії привітав присутніх і розповів про життя Паїсія Величковського.

Зокрема, «Істинне духовне бачення св. Паїсій розумів як відкриття розуму внаслідок попереднього подвигу діяння, очищення людської душі і серця від скверни душевних і тілесних пристрастей перед невимовними і неосяжними Божественними таємницями, коли Божа благодать, взявши, як немовля за руку, очищений розум людини, ніби сходами піднімає її на висоти духовних бачень. І це є чиста умоглядна молитва, сповнена духовних прозрінь.

На рівень таких бачень можна піднестися, на думку святого Паїсія, тільки з волі Божої, з допомогою його благодаті. Вчення св. Паїсія вплинуло не лише на монастирі, а й на ті кола, для яких офіційна церква вже давно втратила будь-який авторитет». Архімандрит Філарет, прес – секретар Макарівського вікаріатства, зачитав послання та привітання протоієрея Василія Чобану (Православна Церква Молдови). У роботі круглого столу взяла участь і Дар’я Морозова – кандидат культурології, науковий співробітник Національного університету «Києво-Могилянська академія» з повідомленням «Преподобний Паїсій Величковський і його посередництво між еллінами та варварами».

До підготовки матеріалів круглого столу долучився й дослідник житія Паїсія Величковського Адальаберто Майнарді з Італії. Слухачі активно брали участь в обговоренні теми, яка виявила у них велику зацікавленість. Насамкінець, Архієпископ Іларій торкнувся теми «Паїсій Величковський – про молитву як духовне мистецтво» та поезію діда прп. Паїсія -Івана Величковського, зокрема, рукописної книги «Зегар з полузегарком».

…Затемна закінчилася зустріч за круглим столом Благословенням Владики Іларія. Не хотілося йти з привітного храму, в якому провела без ніякої втоми цілий день, бо в храмі панувала любов Господня і людська, дано було відпочинок і душі, і тілу, з ласки Господньої.

А на дворі зима розтрусила свою красу: пішов сніг, який міцно огорнув кожне стебельце ще зелених вранці кущів, цнотливим кольором вималювала вечірню казку.

… Духовно насичена, з упевненістю в Добро і Божу Благодать, перехрестивши чоло, кажу: «До зустрічі, Храме! Спаси Господи»!

Паша Ґран.
с. Леонівка.

Додати коментар