Брати Капранови: «Вчися пишатися своїми предками – і нащадки пишатимуться тобою»

0

У жовтні 2016 року Київською обласною бібліотекою для дітей проведено обласний семінар за участю завідувачів відділів обслуговування читачів районних централізованих бібліотечних систем за темою: «Формат просування книги до читачів різної вікової категорії як своєрідний імідж бібліотеки».

Дуже цікавою, змістовною і корисною в рамках теми «Бібліотека, письменник, видавець: взаємовигідне партнерство» була творча зустріч з одним із засновників видавництва «Зелений пес» письменником Віталієм Капрановим, який розповів про видавництво зокрема, про брата – Дмитра Капранова та про їх спільну діяльність у видавництві і спільний творчий процес при написанні літературних творів.

В ході зустрічі Віталій Віталійович представив нові книги «Братів Капранових», які учасники семінару залюбки придбали і отримали автограф одного з авторів. Це – яскрава «Мальована історія Незалежності України» для дорослих та дітей, для батьків, котрі хочуть, щоб їхні нащадки виросли справжніми українцями. Короткий і зрозумілий виклад подій минулого разом із мальованими історіями дозволяє читачам легко зорієнтуватися у такому складному питанні, як походження Української держави та боротьби за її становлення.

Це – роман «Щоденник моєї секретарки», а також перевидання перщої книги «Кобзар – 2000». І найбільша увага – щойно виданому історичному роману «Забудь-річка». Троє молодих людей завдяки гримасі долі потрапляють на війну під одним ім’ям – Степан Шагута. Комсомолець воює в дивізії «Галичина», син офіцера УНР – в Червоній армії, а польський жовнір – в УПА. Через багато років випадково зустрічаються двоє їхніх нащадків і між ними спалахує кохання. Герої ведуть сімейне історичне розслідування трьох доль, які переплуталися і стали фактично однією потрійною долею – долею українця у Другій світовій війні. Назва роману походить від старого язичницького символу – Забудь-річки, що розділяє світ живих і світ мертвих. Саме така Забудь-річка протікає між поколіннями в кожній українській родині.

Брати Капранови вирішили зробити такий собі творчий експеримент – побувати з презентацією «Забудь-річки» у великих та малих містах кожної області України. Після туру по Запорізькій області нині вони на Львівщині. Насамкінець, буде і Київщина, в тому числі й Макарів. Свої враження від поїздок та спілкування, світлини письменники викладають у соціальних мережах.

На нашій зустрічі Віталій Капранов з болем і тривогою говорив про нинішні події на Сході України, висловив думку про значну роль бібліотек у вихованні патріотизму української нації. Вивчаючи потребу забезпечення українською книгою, брати Капранови провели дослідження і вияснили, що, наприклад, в Тернопільській області на 10 тисяч населення припадає 11 бібліотек, а в Донецькій області – одна (!). Коментарі – зайві.

– Бібліотеки – це перший культурний щит в Україні. Там, де є бібліотеки, там не буде танків, – сказав Віталій Віталійович на завершення нашої зустрічі.

Галина ЯКИМЕНКО,
завідуюча відділом обслуговування
Центральної районної бібліотеки.

Додати коментар