Гавронщина – ситуація проста, прозора і зрозуміла

0

25 жовтня в селі Гавронщина відбулось зібрання мешканців села з Гавронщинським сільським головою Олексієм Кобою. Складна ситуація сталася з постачанням води в селі Гавронщина. Проблема: Другий місяць поспіль в селі відсутнє водопостачання до приватних будинків внаслідок відключення електроенергії від свердловини.

Довідка: Згідного з чинним законодавством України органи місцевого самоврядування не можуть надавати платні види комунальних послуг: з водопостачання, газопостачання, електропостачання та будь-які інші види послуг. Цим має займатись суб’єкт господарювання, який має відповідну дозвільну документацію.

Історично склалось, що цей вид послуг надавав колись колгосп та районне водне господарство з 1986 року. А з 2000-х років питаннями водопостачання почала займатись сільська рада внаслідок «нав’язаної» передачі на баланс сільської ради водоканалізаційної системи – чим порушувала низку законів (від редакції: і ця ситуація стосується більшості сіл району!).

Капітальний ремонт системи за всю історію існування цієї системи не робився. Саме тому за ініціативи сільського голови та депутатського корпусу було запропоновано жителям вихід із ситуації. А саме – створити жителями села обслуговуючий кооператив (некомерційну організацію), до якого б увійшли мешканці села, охоплені системою водопостачання. А зібрані членські внески йшли б на оплату використаної електроенергії та на заробітну плату виконавчого директора кооперативу, а не за воду. Члени кооперативу – це члени територіальної громади, які фактично самі приймають рішення на зборах, віднесені до діяльності кооперативу. Що й було зроблено. Збори кооперативу проводяться регулярно.

gavronchina_voda2Але одного разу – в серпні з кранів в приватних будинках перестала бігти вода. Обурені люди прийшли до голови сільської ради з низкою питань: «Де вода? Коли буде вода? І навіщо ми платимо членські внески?».

На зустріч запросили і помічника – консультанта Народного депутата Руслана Сольвара – Лесю Бурдик. Як виявилось, вода в кранах перестала бігти тому, що: ПАТ «Київобленерго» (Макарівський РЕМ) відключив електропостачання для кооперативу, що призвело до зупинки роботи насоса. Причина відключення – заборгованість кооперативу перед відповідним підприємством на суму 28 000 грн. З боку кооперативу постійно та завчасно (як письмово, так і усно – на зборах) членів кооперативу попереджали про необхідність своєчасної і повної сплати членських внесків. Бо в іншому разі несвоєчасна сплата внесків та можливе перелімітування електроенергії по договору, ПАТ «Київобленерго» може припинити електропостачання на скважині і встановити подвійний тариф. Що, власне, й сталося.

Звісно, люди прийшли до сільського голови вимагати пояснень стосовно ситуації, що склалась навколо системи водопостачання. Люди були обурені, що сплачуючи внески до кооперативу – в них немає води. Але під час спілкування з громадою виявилось, що суму заборгованості створили самі ж мешканці внаслідок свідомої, несвоєчасної сплати членських внесків, подальшого переліміту використаної електроенергії. Смішно те, що в деяких споживачів сума боргу склала аж 36 грн.! Але в когось заборгованість зроса і до 500-та грн.

На зібранні сільський голова повідомив, що мережа тільки за серпень місяць перебільшила норму споживання електроенергії, за що (згідно із складеним договором за перевищення лімітів споживання електроенергії) ПАТ «Київобленерго» нарахував подвійну вартість відповідно до встановленого тарифу.

Та крім цього, з мережі невідомо куди щомісяця «витікало» приблизно по 600 кубів води. А це також гроші, які не надійшли на рахунки кооперативу. Також, представники кооперативу повідомили, що з вказаної суми заборгованості 28 000 грн., не надійшли кошти у розмірі: 1,4 тис. грн. від членських внесків та більше 3 тис грн. боргу за цільовим внеском. Звичайно, сільська рада не залишає поза увагою проблему з водопостачанням в селі. Задля запобігання «витікання» води та зменшення навантаження на електроустановку з сільського бюджету виділили 120 тис. грн. на поточний ремонт системи водопостачання та встановлення колодязів зі зворотними клапанами і лічильниками, щоб без проблем і проникнення на приватну територію можна було б від’єднувати недобросовісних боржників та тих, хто під’єднався до системи, але не сплачує коштів за користування водою.

Цього тижня авансові платежі надійшли на рахунки підприємства, котре буде займатись поточним ремонтом системи. Але для того, щоб водопостачання розпочалось – треба всім боржникам сплатити власні, утворені ними борги перед ПАТ «Київобленерго». Це питання мають вирішити самі члени кооперативу між собою.

Взагалі, поточний ремонт системи водопостачання та встановлення колодязів у селі потребує понад 600 000 грн. Сільською радою вже зараз зроблені перші кроки щодо поліпшення ситуації і це є пряма підтримка місцевої влади, бо самі члени кооперативу, яких близько 150, не в змозі самостійно і дієво вирішувати такі фінансові питання.

Під час обговорення надійшла пропозиція від Лесі Бурдик – членам кооперативу разом з депутатами сільської ради піти до мешканців додому, в котрих борги по сплаті та запитати, коли будуть сплачені борги, оскільки без цього відновити постачання води не є можливим.

Сказано – вирішено – зроблено! Ініціативна група завітала до десятка людей, які в більшості випадків погодились сплатити борги відразу, хоча місяцями не сплачували.

Це дало результат! Частина боргів була погашена. Тому, ініціативна група з членів кооперативу, разом з сільськими депутатами, вирішила в найближчі вихідні завітати в гості і до інших боржників. Сподіваємось, ситуація незабаром вирішиться і водопостачання відновиться!

Ситуацію вивчав Максим Кравченя.

Додати коментар